Bruzaholm Fakta

Med den här sidan vill vi ta med dig på en resa till Småland och Bruzaholm. Vi vill berätta om vårt samhälle och vad som gör det så trivsamt. Bruzaholm är en tätort i Eksjö kommun i Jönköpings län. Orten ligger vid Bruzaån och har gamla anor som bruksort.
Bruzaholms charm upptäcker du inte när du bara passerar förbi utan du behöver lämna riksväg 40 för att hitta de mysiga ställen som är inbäddade i det sydsvenska Höglandet.

Lite historia och bilder finns här  

I samhället bor ca 1,6 % av kommunens befolkning – det betyder ca 245 invånare. Det som gör Bruzaholm till ett intressant samhälle är blandningen av de som har bott här hela sitt liv och de som har flyttat in under de senaste åren. En blandning av djupa kunskaper om byns historia och ett förankrad näringsliv med nya inflyttade småföretagare och familjer från olika delar av Sverige och resten av världen.

Bruzaholms Bruk startades redan på 1600-talet som en liten hammarsmedja. Bruket levererar än i dag gjutgods till olika delar av den svenska och utländska industrin. En produkt som tillverkats i Bruzaholm i många år är den bruzaholmska vädurspumpen.
I dag finns även ett Bruksmuseum samt intressant bruksmiljö med dammar, kanaler och arbetarbostäder.
Förkastningssprickan Skrôle Hie, Fuse kvarn och Snuggarps källa tillhör sevärdheterna i bygden.

Bruzaholm är den ena av bara två orter i Sverige som innehåller bokstaven z i namnet.

 

 

 

 

 

Land

 Sverige

Landskap

Småland

Län

Jönköpings län

Kommun

Eksjö kommun

Församling

Ingatorp-Bellö församling

Koordinater

57°38′34″N 15°16′12″O

Area

63,82 hektar

Folkmängd

31 12 2011  245personer

Befolkningstäthet

3,92 inv./hektar

Tidszon

CET (UTC+1)

Postort

BRUZAHOLM

Postnummer

570 34

Riktnummer

0381

Tätortskod

1444